kategóriák

Pektinbontó enzim Lallzyme HC 10g

Cikkszám: 240000090

Pektinbontó enzim Lallzyme HC Szőlő-, és gyümölcs cefrék feldolgozásához, pektinbontásra és musttisztításra, aromafokozásra, nagyobb dózisban színextrakcióhoz.Adagolás:1-3g/q Nagykoncentrációjú, nagytisztaságú pektinbontó enzimkészítményL..

2 029Ft (Nettó ár: 1 598Ft)

Pektinbontó enzim
Lallzyme HC

Szőlő-, és gyümölcs cefrék feldolgozásához, pektinbontásra és musttisztításra, aromafokozásra, nagyobb dózisban színextrakcióhoz.
Adagolás:1-3g/q

Nagykoncentrációjú, nagytisztaságú pektinbontó enzimkészítményLényeredék növeléshez, musttisztításhoz. A Lallzyme HC szelektált enzimek keveréke, mely bor készítésénél használható pektináz enzimkészítmény. A Lallzyme HC-t a világ sok borvidékén évek óta használják héjon áztatáshoz, a préselhetőség javítására, lényeredék-növelésre. Az E.U.-ban állítják elő Aspergilus niger fermentációjával nyert speciális enzimekből.

AKTIVITÁS:
A Lallzyme HC enzimaktivitása magas SO
2 és savtartalom mellett, alacsony pHn is jó stabilitást mutat. A HC-nek erős pektolitikus, celluláz és hemicelluláz aktivitása van, így lebontja az összefonódott pektin és hemicellulóz tartalmú makromolekulákat. A HC aromaprekurzorokat extrahál a bogyó szilárd részeiből, és hatékonyan növeli a bor fajtajelleget okozó aromafrakcióját.

ALKALMAZÁS:
Pektinbontásra, héjon áztatáshoz és a mustoktisztítására alkalmas pektinbontó enzimkészítmény. A szőlőhöz feltárás során adagolandó. A Lallzyme HC hatására nagyobb a lényeredék, amely elsősorban színlékként jelentkezik. Kisebb a barnulást okozó polifenolok koncentrációja, mivel a préselés nyomásigényét csökkenti. Hatására gyorsulnak a mustok tisztulási folyamatai nyálkázásnál, ülepítésnél, szeparációnál. Ülepítéses musttisztításnál tömörebb az üledék. Javul az újborok deríthetősége, szűrhetősége. Erősen rothadt szőlő

esetén a nagyobb hatékonyságú és gyorsabb musttisztításhoz mindenképpen javasolt a Lallzyme HC alkalmazása. Rothadt termés esetén azonban ne a feltárás előtt a fogadógaratba adagoljuk a készítményt! Alkalmazzunk minél gyorsabb szőlőfeldolgozást, majd a mustot kénezzük. A must kénezése után 1–1,5g/hl adagban alkalmazzuk a HC tisztítóenzimet. A kénessav, a kénessavas nyálkázás koncentrációtartományában nem gátolja az enzimműködést. A megfelelő enzimaktivitás érdekében a mustot ne hűtsük 8 Calá.

AROMAKARAKTER:
A Lallzyme HC alkalmazásával készült borok aromapotenciálja nagyobb, mint az enzimkezelésen át nem esett boroké, mivel a celluláz és hemicelluláz enzimek hatására lebontódnak az aromaanyagokat fogvatartó héj alatti tasakocskák, amelyből szabad és a kötött aromaanyagok jutnak a mustba.

ÖKONÓMIAI ELŐNYÖK: A Lallzyme HC könnyen préselhetől evet ad, és megnöveli a lényeredéket (80%-ban színlékként jelentkezik). Lerövidül a préselési idő. A mustok könnyebben tisztíthatók, ülepítéses musttisztításnál tömörebb az ülepítési alj. Az újborok derítése és szűrése sokkal könnyebbé válik. Alkalmazása az aromakarakter erősödését eredményezi. TISZTASÁG: A Lallzyme HC a különféle oxidáz mellékaktivitásoktól mentes (pl. fahéjsav-észteráz), így nem gyorsítja a borok öregedési folyamatait, sőt ellenkezőleg, alkalmazásával visszaszorítjuk a természetes, káros mellékaktivitással rendelkező mikrobiális pektinázok tevékenységét, így a borok öregedésre való hajlamát csökkentjük !!!

ADAGOLÁS:
0,5 –1–1,5g/q szőlő. Az enzim 15 C feletti hőmérsékleten 20-30 perc alatt lebontja a pektin teljes mennyiségét. A dózist a gyümölcs pektintartalmától, a hőmérséklettől és a pektinbontáshoz rendelkezésre álló időtől függően változtatni lehet. A száraz enzimet adagolás előtt 15 –25 C hőmérsékletű vízben feloldjuk, majd ezután a pektinbontandó tételhez adjuk. TÁROLÁS: Száraz, hűvös helyen (5 –20 C). A Lallzyme HC 20 C-on történő
tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását.

ÓVINTÉZKEDÉSEK:Az enzimkészítmény porának belégzését, és a felesleges bőrrel való érintkezést el kell kerülni. Bőrre vagy szembe kerülése esetén bővízzel öblítsük le/ki.

 

Ehhez a termékhez még nem írtak véleményt.

Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!