Borkén 100g
Cikkszám: 240000106
Cefre, must, bor kénezésére, csírátlanítására valamint élelmiszeripari tartósítószerként, antioxidánsként használható. (Kálium-metabiszulfit, -piroszulfit, -diszulfit) K2S2O5 Hatása: oxidáció és mikrobiológiai védelemMegakadályozza az enzimatikus..
(Kálium-metabiszulfit, -piroszulfit, -diszulfit)
K2S2O5
Hatása: oxidáció és mikrobiológiai védelem
Megakadályozza az enzimatikus oxidációt, valamint íz-, illat- és zamatképző, mert leköti az erjedés melléktermékeit, az aldehideket. Megakadályozza a savanyúság megbarnulását.
Alkalmazási terület és ajánlott adagolás:
Cefre készítésekor: a darált cefrére szórjuk, vagy darálás közben a borként apránként adagoljuk és elkeverjük. A szőlő és a cefre állapota alapján 5-15 g/100 kg cefre borként adunk.
Must kénezése: musthoz csak akkor adjunk, ha a cefrét nem kezeltük le. A borkén megakadályozza a vadélesztők elszaporodását és ezáltal a nemes borélesztőtörzsek előbb jutnak uralomra, ezen kívül csökkentjük a borbetegségek fellépésének lehetőségét.
Adagolás musthoz:
· egészséges termés, friss, édes must esetén 10g borkén / 1 hl must;
· kissé rohadt termés esetén, mikrobiológiailag veszélyeztetett mustokhoz 15 g borkén / 1 hl must;
· rothadt, penészes szemekből készített musthoz 20 g borkén / 1 hl must;
· friss must szállításakor 30 g borkén /1 hl must.
Bor, gyümölcsbor kénezése: a borként fejtésekor kiválóan alkalmazhatjuk kénezésre.
Gyenge kénezést - 5-10 g borkén /1 hl bor- végezhetünk:
· első és második fejtéskor a száraz savas boroknál;
· második fejtéskor az édeskés, vagy lágy boroknál;
· a darabban álló boroknál;
· harmadik fejtéskor az egészséges fiatal fehér-, siller-, és vörösboroknál, óboroknál.
Közepes kénezést -20 g borkén /1 hl bor- végezhetünk:
· első fejtéskor az édeskés, a nehezen tisztuló lágy boroknál;
· mérsékelten vagy erősen záptojásszagú boroknál;
· összegyűjtött seprő es aljboroknál;
· kezdődő borbetegségek esetén.
Minden egyes bortétel szabad kénessav-tartalmát meg kell mérni, és bortípustól, érleléstől, tárolási módtól függően 30-50 mg/l értékre be kell állítani. A hiányzó kénessavtartalmat mg/l-enként 0,2 g borkén / hl bor adagolásával tudjuk pótolni. A szükséges borként ajánlatos előbb kevés mustban, borban jól elkeverve feloldani, és úgy hozzáadni a nagyobb tételhez!
Savanyúság eltevéséhez: káposztasalátához, vegyes savanyúsághoz (csalamádé), paprikához 5 literes üvegenként 2,5 g borként adagoljunk.
A savanyúság nem barnul meg, húsa kemény és ropogós marad!
A borként forró vízbe tenni nem szabad!
Minősége megfelel az MSZ 09-570004/84. számú szabványnak, az Európai Közösség országaiban érvényes követelményeknek (EEC Food Grade E224), és a Food Chemical Codex előírásainak is.
Mérsékelten irritatív hatású, vizes oldata enyhén savas kémhatású.
Munkaegészségügyi és elsősegélynyújtási előírások:
Felhasználásakor érzékeny bőrűeknek védőkesztyű használata javasolt.
A készítményből melegítés vagy savak hatására kén-dioxid szabadul fel.
A készítmény túladagolása szükségtelen és veszélyes is lehet!
Esetleges szembe, bőrre kerüléskor bő vizes öblögetést, lemosást kell alkalmazni!